Bir kadının hormonları döşeğin yaylarına benzer- baskının nereden geldiğine bağlı olarak yukarı çıkar, aşağı iner. Erkekler sadece testosteron ile uğraşırken, senin 7/24, 8 farklı hormonu dengelemen gerekiyor. Bu hormonlar doğurganlığını sağlıyor ve modunu etkiliyor, özellikle de regl dönemin sırasında. Oldukça yoğun, değil mi? Evet! KADINLARDA MOD GEÇİŞLERİNİN BAŞLICA SEBEPLERİ
Hormonların tamamen bittiğinde regl oluyorsun! Bu da regl döneminden hemen önce, hormon seviyelerinin en alt seviyede olduğu ve modunun bundan çok fazla etkilenebileceği anlamına geliyor.
İki hafta önceki (yumurtlama zamanı, modunuzun aşırı yüksek olduğu dönem) yoğun tempo bitmiş ve artık projesteron üretilmiyordur. Diğer bir ifadeyle, bebek yapma organları durağanlaşmıştır.
Hormon seviyelerindeki bu düşüş, aşağıdaki PMS semptomlarını tetikleyebilir:
- Şişkinlik hissi
- Baş ağrıları
- Mide rahatsızlığı
- Memelerde ağrı
- Depresyon
MOD GEÇİŞLERİYLE BAŞ ETMENİZE YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER
Mod geçişleriyle baş etmenin ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz, ama bunlarla baş etmeyi kolaylaştıracak birkaç önerimiz var:
- Keyifsizlik ve reglin genelde birlikte görüldüğünü aklından çıkarma. Regl döngülerinizin kaydını tut, böylece bir sonraki reglinde seni nelerin beklediğini unutmazsın.
- Her gün en az 30 dakika egzersiz yap. Bu şekilde, hem daha sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olursun, hem de endorfin salgılarsın.
- Birkaç gün boyunca yediğin her şeyi not et ve beslenme şeklini iyileştirmeye çalış.
- Vücudunu dinle ve neye ihtiyacı varsa onu yap.
- Müzik, kitap okumak ve yoga, yürüyüş, yüzme gibi egzersizlerle stres seviyeni azalt.
- Kız arkadaşlarınla duygularını paylaş. Güç, paylaşmaktan gelir, unutma.