İnsanların yaşamı boyunca sık karşılaştığı cilt problemleri, sağlık sorunlarının başında gelir. Özellikle ergenlik döneminde cilt yapısının değişim göstermesi, sivilce gibi çeşitli dermatolojik rahatsızlıkların belirme sebebi olabilir. Bunun yanı sıra doğum kontrol hapı kullanmak, alerjik reaksiyonlar, ciltteki mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar, cilde uygulanan ürünler ve kozmetikler, sivilce oluşumunu tetikleyen unsurlardır.
Birçok insan hayatının bir döneminde sivilce (akne) problemi yaşamıştır. Bu çok doğal… Ancak genellikle kırmızı renkli noktalar olarak görünen ve acıya sebep olan bu cilt problemi, özgüven eksikliğine neden olduğunda psikolojik sonuçlar da doğurabilir. İşte tam bu noktada sana birkaç tavsiye vermek için buradayız. Sivilcelerini nasıl tedavi edileceğin ve sivilce oluşumunu engellemek için nasıl önlemler alman gerektiğiyle ilgili birkaç önerimiz var!
Cildinin temizliğine önem vermek bu konuda atabileceğin en önemli adımlardan biri… Çünkü yağ bezlerin toz, makyaj ve çevresel faktörlerin yol açtığı kirlilikle birleşince durum ciddileşebilir. Spor yapan insanları göz önüne alırsan; yağ bezlerinden salınan sebum, kir ve terle birleştiğinde kıl folikülleri içinde birikme yapar. Eğer hayatında spor varsa ve bazı günler spordan sonra duş almadığın da oluyorsa, en azından temiz bir havluyla kurulanmanı öneririz.
Sivilce problemleriyle ilgili doktora gittiğinde tıbbi çözümler söz konusu olabilir; ancak bunların dışında ciltteki sebum dengesini kurabilmek adına iyi bir genel cilt temizliği yapmanı tavsiye ederiz. Düzenli uyku ve
sağlıklı beslenme sivilcenin en büyük düşmanlarındandır. Bunların yanı sıra ruhsal anlamda rahatlamayı sağlayacak spor, meditasyon ve yoga gibi stresle baş etme yöntemleri ise temizlikten sonra dikkate alabileceğin diğer adımlar arasında… Ayrıca sivilcelerinin artmaması için onlara kesinlikle el sürmemelisin; çünkü sivilce patlatılırsa, iyileşme süresi uzar ve patlatılan sivilcenin yaraya dönüşme olasılığı da yükselir.
SİVİLCE NEDİR?
Sivilce, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması sebebiyle oluşan ve yaygın bir şekilde görülen cilt problemidir. Daha çok yüzde görülse de vücudun herhangi bir yerinde de oluşabilir.
Cildin orta katmanındaki sebum denilen yağ salgılayan kanallar, tıkanıp şiştiğinde ve daha sonra bakterilerle iltihaplanma başladığında sivilce oluşur. Deride artan yağ salınımı ve gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte siyah noktalar (komedon) gözlemlenmeye başlar. Daha sonra bu siyah noktalar bakterilerle enfekte hale gelir, ciltte kabarık kırmızı ve iltihap taşıyan şişlikler oluşur. Çok büyük boyuttakiler ise iz bırakır.
SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?
Sivilce oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların etkisi vardır. Kadın ve erkekte testosteron hormonunun da ayrıca rolü bilinir. Testosteron hormonunun fazlalığı sebep gösterilebilir; ancak testosteronun normal olduğu görülüp yağ hücrelerinin bu hormona tepkisinin fazla olduğu bazı durumlar da gözlemlenmiş.
Annende ya da babanda sivilce varsa, sende de çıkma olasılığını dikkate alabilirsin. Bazen de cildin doğal halinin aşırı yağlı olması ana etkendir. Düşük kaliteli kozmetik ürünlerine yönelmemeni, şeker ve yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmemeni tavsiye ederiz.
Sivilce oluşumunun kaynağına bağlı olarak kendi alacağın basit birtakım bakım yöntemleriyle üstesinden gelebilirsin ancak örneğin; 1 aydır geçmeyen sivilce problemin varsa, daha sonra psikolojik problemlere de yol açmaması adına alanında uzman bir kişiyle değerlendirme yapman faydalı olur.
SİVİLCE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Şimdi sana sivilcelere kolayca savaş açabilmen için her evde bulunan birkaç malzemenin etkilerinden bahsetmek isteriz. Doğal bir antibakteriyel olan limon, sivilceye sebep olan bakterileri öldürmeye yardımcıdır. Limonun içerdiği sitrik asit, ciltte biriken aşırı yağı bertaraf etmede etkili olur. Sivilce izi ve koyu renk lekelerin azaltılmasında rol oynar. Ayrıca;
- Gül suyu ile tonik, yeşil çaylı tonik ve elma sirkesi toniği,
- Karbonat ve kahve telvesi peelingi,
- Zerdeçallı yoğurt maskesi,
- Hindistan cevizi ve lavanta yağı,
- Aloe veralı nemlendiriciyle yapılan bakımlar sivilce gidermede işe yarayan yöntemlerdir.
Stresle başa çıkma yöntemlerini uygulamak, yağlı besin tüketimini azaltmak, makyaj temizliğini aksatmayıp hijyene maksimum dikkat göstermek de oldukça önemli…
YÜZDEKİ SİVİLCE LEKELERİ NASIL GEÇER?
Yüzdeki sivilce lekeleri için öncelikle cildini günde iki kere temizlemende fayda var; sabun, jel gibi ürünlerle nazikçe temizlerken bu esnada kullandığın sünger ya da fırçalar cildini aşındırmamalı.
- Sebum dengesini sağlamak ve gözenekleri sıkılaştırmak için tonik,
- Akne karşıtı kremler,
- Cilt yapısına uygun yağsız nemlendirici,
- Uygun faktörlerde güneş koruyucu kullanmak, lekeleri gidermek için göz önünde bulundurabileceğin diğer seçenekler…
Eğer evde bulunan çözümlerin yetmediği bir problem yaşıyorsan, geçmeyen sivilce lekeleri için bir cildiyeciye başvurarak tedavi önerisi alman sağlıklı olur. Sivilce tedavisi başladıktan sonra iyileşmeler, 2. aydan itibaren görülmeye başlar. Cilt ilk başta ilaçlara olumsuz tepki verebileceğinden ilk 1-1.5 ay en zor dönemdir. Kuruluk, pullanma, soyulma ve kızarıklık gözlemlenebilir. Tedavi sürecinde ilk dönemde sivilceler daha da artabilir ancak bu geçici bir durumdur. Cilt genellikle maksimum 2. aydan sonra tedaviye alışır, sivilce geçme süresi ise kişiye bağlı olarak 4-8 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
UÇSUZ SİVİLCE NASIL GEÇER?
Kör sivilce, ucu olmayan sivilce anlamına gelir. Bu sivilce türünde iltihap cildin altındadır ve ucu da görünmez. Görünüşünü olumsuz yönde etkileyebilecek kör sivilceler için bazı çözümler sıralayabiliriz: Sıcak tamponla kör sivilceleri giderebilirsin. Pamuk veya sargı bezini sıcak suya batırıp iyice sıktıktan sonra kör sivilcenin üzerine sıcak tampon yapabilirsin. Antiseptik özelliğiyle elma sirkesini tonik olarak uygularsan, hem enfeksiyonu giderir hem de sivilcelerde büyümeye sebep olabilecek bakteri oluşumlarını önlemiş olursun. Bir diğer çözüm ise aloe vera sürmektir. Eğer düzenli bir şekilde kullanırsan, kurutma etkisi olduğundan kör sivilceler birkaç gün içerisinde kaybolabilir.