Regl Hesaplama: Regl Takviminizi Kolayca Hesaplayın!

Regl Hesaplama: Regl Takviminizi Kolayca Hesaplayın!

Regl döngüsü kadın yaşamında doğal bir süreçtir. Regl dönemi takvimi bu sürecin genel seyrini takip etmek adına önemlidir. Adet hesaplama ise hem menstrüasyon sağlığı hem de hamilelik ihtimali açısından kadınların sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında bulunur. Regl döngüsünün normal seyrinin dışına çıkması vücutta bazı sorunların varlığına işaret edebilir. Bu nedenle adet takvimi takibi kadınların özen göstermesi gereken durumlardan biridir. Regl günlerini hesaplayarak regl döngüsünün sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini anlayabilir ve olası hamilelik durumlarında gebelik ihtimalini erkenden öğrenebilirsin. Bunun için adet hesaplama araçlarından yardım alabilir ve sana özel bir hesaplama takvimi oluşturarak regl olduğun tarihleri takvime not alabilirsin. Peki, regl nedir, kaç günde bir regl olunur ve regl tarihi nasıl hesaplanır? İşte regl konusunda merak ettiğin tüm detaylar…

REGL DÖNGÜSÜ NEDİR, KAÇ GÜNDE BİR REGL OLUNUR?

Kadınlardaki üreme sistemi yumurtalıklardan salgılanan hormonlar tarafından yönetilir. Her sağlıklı kadın, ortalama 28 günde bir söz konusu hormonların etkisiyle regl döngüsü yaşar. Rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası her ay olası bir gebeliğe hazırlık için kalınlaşmaya başlar ve kan damarları ile kaplanır. Bir gebelik durumu oluşmaması halinde ise bu tabaka bir sonraki aya hazırlanabilmek açısından ilgili dönemin sonunda dökülmeye başlar.  Endometrium tabakası kan damarları ile dolu olması nedeniyle yenilenme sürecinde bir miktar kanamaya neden olur. İşte, bu kanama durumu regl olarak adlandırılır. Normal şartlar altında kadınlar, rutin regl semptomları ile birlikte her ay 21 ila 35 gün arasında değişen uzunluklarda regl döngüsü yaşar. Bu rutinin dışında meydana gelen ara kanamalar veya aşırı kanama durumları ise adet düzensizliği olarak isimlendirilebilir.

REGL HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Regl günü hesaplama yöntemi kadınların sağlıklı menstrüasyon döngüsü açısından önem taşır. Çünkü pek çok kadın, vücutta meydana gelen değişimler sebebiyle yaşamında bu döneme göre planlamalar yapabilir. Adet hesaplama yöntemi ile regl kanamalarının ne zaman başlayacağını ve ne zaman biteceğini bilmek; yolculuklar, tatil planlamaları ve önemli işleri halletmek açısından kadınlara avantaj sağlar. Söz konusu hesaplama tekniği hamile kalmayı düşünen kadınlar için de son derece önemli bir unsurdur. Adet döngüsü hesaplama sayesinde regl sürecinin ne zaman başlayacağını ve sonlanacağını öğrenmenin yanında yumurtlama günleri de rahatlıkla hesaplanabilir. Böylece yumurtlama dönemine uygun tarihlerde cinsel ilişkiye girmek ve hamile kalma ihtimalini yükseltmek mümkün olur. 

Aylık döngüler şeklindeki vajinal kanamalar her sağlıklı kadının yaşamında doğal seyrinde gerçekleşir. Ergenlik çağından menopoz dönemine kadar olan süreçte her kadın, herhangi bir sağlık problemi yaşanmadığı sürece her ay düzenli rutinler eşliğinde regl olur. Esasen regl süreci kadın vücudunun hamileliğe hazırlanması şeklinde de tanımlanabilir. Bu döngü ergenlik döneminde yaşanan ilk regl kanamasıyla başlar. Yaklaşık 2 yıl boyunca kanamalar düzensiz bir seyir izleyebilir. Buna karşılık zaman içerisinde regl döngüsü bir rutine oturur. Uzmanlara göre, 21 ile 35 gün arasında değişen regl periyotları ve genellikle 28 günde bir gerçekleşen kanamalar sağlıklı olarak kabul edilir. Adet hesaplama yapmak isteyen kadınlar, kanamanın başladığı günü not alarak bir sonraki ay hangi gün regl olabileceklerini kolayca öğrenebilir. Böylece regl rutinine bağlı olarak yaşamlarını daha rahat bir şekilde planlayabilir.

Günümüzde giderek gelişen teknoloji sayesinde kadınlar, regl döngüsünü takip etmek için regl günü hesaplama uygulamalarından yardım alabilir. Ayrıca uygulamalar regl kanamaları yaklaştığında akıllı telefonlara bildirim göndererek kadınların regl dönemine hazırlanmalarına yardım eder. Sen de adet hesaplama yönteminden faydalanmak için akıllı telefonuna Pepapp uygulamasını indirerek regl döngünü kontrol edebilirsin. 

REGL NEDEN GECİKİR, KAÇ GÜN GECİKMESİ NORMAL?

Kadınların çoğunda regl periyodu her 21 ila 35 gün arasında gerçekleşen bir rutinden meydana gelir. Bu durum normal sınırlar olarak kabul edilir ve kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin gebe kalması durumunda ise regl kanaması kesilir. Gebelik durumu dışında kanamanın 7 gün ve daha uzun süre kesilmesi durumu regl gecikmesi olarak adlandırılır. Özetle kişinin kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak karşılanırken 10 günlük gecikme ise olası bir problemin habercisi olarak kabul edilir. Regl gecikmesi birçok sağlık probleminin belirtisi olarak meydana gelebilen bir durumdur. Bunun bir yıl içinde 2 ya da 3 kez yaşanması normal sayılabilir. Ama yıl içinde 3'ten fazla kez gerçekleşen regl gecikmesi durumlarında altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Geciken adet hesaplama takvimi için de yine akıllı uygulamalardan yardım almak mümkündür.

REGL DÖNEMİ HER AY DEĞİŞİR Mİ?

Kadınlarda regl sürecinin yeni başladığı ilk yıllarda döngülerin uzunluğu değişebilir. Özellikle ilk 1-2 yıl kanamaların düzensiz seyretmesi sorun olarak görülmez. Çünkü üreme organları ve hormonların uyum içinde çalışması zaman isteyen bir süreçtir. Öte yandan kadınlarda regl süreci; vücut ağırlığı, düzensiz beslenme, heyecan, stres, egzersiz ve çeşitli hastalıklardan etkilenerek düzensiz hale gelebilir. Normal şartlarda iki kanama tarihinin arasında en az 21 gün olması gerekir. Bu süreden daha kısa olan kanamalar normal kabul edilmez. İki adet dönemi arası ise maksimum 35 günlük bir rutin izlemelidir. 

Her kadında iki adet dönemi arasındaki süre değişiklik gösterebilir. Bazı kadınlarda bu süre 25 gün olurken bazılarında ise 34 günlük rutinlerde gerçekleşebilir. 21 ile 35 gün arası olan regl döngüsü uzmanlar tarafından normal olarak karşılanır. Bu süreyi anlamak için adet hesaplama yöntemi kullanmak gerekir. Hesaplama için önceki kanamanın birinci günü ile diğer kanamanın ilk gününe kadar geçen süre dikkate alınmalıdır. Yani süreç içinde yalnızca kanama olmayan günleri hesaplamak yanlıştır. 

Sen de 3 aylık adet hesaplama takvimi tutarak regl sürecinin seyrini anlayabilir ve varsa düzensizlikleri tespit ederek kadın hastalıkları doktoruna başvurabilirsin. Regl süreçlerinde Kotex hijyenik ped çeşitleri arasından ihtiyacına uygun seçimler yaparak gün boyu konforun tadını çıkarabilirsin.

Kaynaklar:
1.“Adet Günü Hesaplama - Regl Tarihi Hesapla.” Sabah, https://www.sabah.com.tr/adet-gunu-hesaplama. Accessed 4 January 2023.
2.“Yumurtlama (Ovülasyon) Hesaplama | Adet Hesaplama.” Op. Dr. Gönül Çimen, https://www.gonulcimen.com/hamilelik/ovulasyon-hesaplama/. Accessed 4 January 2023.

EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.